Ulkona näkyy synkistyvä syksy ja ruuduilta näkyy mielipiteitä. Niitä selatessa olo on kuin hullujenhuoneella, enkä tiedä olenko hoitaja vai asukki.
“Vaccinated person having a heart attack? Yes, come right in, we’ll take care of you. Unvaccinated guy who gobbled horse goo? Rest in peace, wheezy.”
“Rokotettu jolla on sydänkohtaus? Tule sisään vain, me huolehdimme sinusta. Rokottamaton tyyppi joka mussutti hevosmönjää? Lepää rauhassa vinkulelu.”
En olisi koskaan uskonut näkeväni tällaista länsimaisten sivistysvaltioiden piirissä. Valehtelua ja lääketieteellistä disinformaatiota, sekä ennen kaikkea toisen ihmisryhmän pilkkaa ja kuoleman toivomista, yleisön sille iloisesti nauraessa. Tämä televisiossa.
Jotakin on vialla kollektiivisessa psyykessämme. Emme näytä enää kykenevän inhimilliseen kommunikointiin, vain haukumme ja riitelemme.
“Antaa nyt viattomien nuorten sairastua tappavaan tautiin! Mikä kauhea Mengele tuo Asko!”, sanoin.
Ja kuitenkin nyt vuotta myöhemmin olen Askon kanssa aikalailla samaa mieltä.
Epidemia näyttäisi etenevän kuten Asko vuosi sitten toivoi tapahtuvan. Etenkin rokottamattomat nuoret näyttäisivät tällä hetkellä käyvän tautia lävitse ja saavan hyvän luontaisen immuniteettisuojan. Uskoisin, että monet heistä ymmärtävät mitä tekevät. Tämän hetken tiedon mukaan Suomessa on ilmoitettuja tartunnan saaneita yli sata tuhatta ja sairaalassa on alle sata ihmistä. Hyvin harva kuolee tautiin, koska vanhemmat ja riskiryhmät on jo suojattu heitä kuitenkin erinomaisesti vakavalta taudilta suojaavalla rokotteella. Heille rokotteen ottamisen riski kannattaa, nuorille ja terveille sen pitäisi olla oma valinta. Pitkään covidiinkin on maailmalla jo löytymässä hoitokeinoja ivermektiiniin perustuvan hoidon avulla.
Tämä on mielipiteeni. Toisilla meistä saa ja pitääkin olla erilainen mielipide. Jos olisimme kaikki samaa mieltä kaikesta, elämä jämähtäisi paikoilleen, keskustelu ja kehitys tyrehtyisi, eikä yhteiskuntamme olisi enää vapaa.
Pandemian suhteen asiat näyttäisivät olevan menossa hyvään suuntaan, mutta pelon ja vihan pandemian suhteen ei. Nyt Asko Järviselle lähetellään vihapostia, en tosin enää tiedä mistä aiheista, ehkäpä vuoden takaisesta, ehkä kaikesta mahdollisesta.
Sitä pohdittuani alan tajuta, mikä minua keväällä 2020 vaivasi soimatessani Asko Järvistä. Minua vaivasi tuolloin “hyvä” mielipide. Pidin mielipidettäni ainoana ja oikeana totuutena ja sen tunteen myrkyttämänä pidin Asko Järvistä “pahana” ihmisenä. Onneksi kuitenkin vain hetken, kunnes tuli jotain muuta mieleen. En lähetellyt hänelle vihapostia. Ja myöhemmin tietäessäni paremmin, on mielipiteeni vaihtunut faktojen mukaiseksi. Pääsin “hyvästä” mielipiteestäni eroon.
Koska Jari Ernhrooth suuren median kolumnissaan ja auktoriteettina ampuu Dantella ja uskonnollisilla vertauksilla, rohkaistun itsekin sukeltamaan syvemmälle. Ryhdyn siis minäkin pohtimaan mitä on hyvä. Se todellinen, oikea “Hyvä” Se jokin, johon saa rakentaa oikean mielipiteen.
Hyvähän on tietenkin jotain sellaista jota kohden on hyvä pyrkiä. Kohti valoa ja edistystä, kohti yhä parempaa inhimillistä kehitystä, kohti paratiisia.
Mutta “hyvästä” on päätettävä mitä se on, jotta sitä kohden voisi pyrkiä.
Edesmennyt kansakoulun käynyt kansanviisas mummoni sanoi, “kun yhdelle kumartaa sitä toiselle pyllistää.” Se kertoo, että hyvästä päättäessä on tehtävä valintoja, ja jonkin asian valinta hyväksi, on aina jonkin toisen asian valinta pahaksi. Ja aina sitä pahaa puolta ei huomaa, kun pyllistäessä se silmä ei näe.
Koronaan suhtautumisen kanssa “hyvää” näyttää olevan täydellinen sataprosenttinen turvallisuus. Kaikille. Kuitenkin samalla hurrataan ihmisille, jotka kiipeävät Mount Everestille ja kuitenkin annamme lasten huristaa kahdeksaakymppiä kulkevilla sähköpotkulaudoilla.
Niinpä on vaikea yksiselitteisesti sanoa, onko “hyvä” painostaa tervettä ja oman riskilaskelmansa tehnyttä ihmistä ottamaan rokotteen, joka vaikka pienelläkin todennäköisyydellä voi aiheuttaa vakavia sivuoireita? Vaikka terveen ja nuoren ihmisen riski kuolla tautiin on lähes olematon, etenkin hyvän ja ajoissa heti tartunnan alussa aloitetun lääkehoidon kanssa, ja vaikka hän rokotettunakin saattaisi silti levittää tartuntaa, ja vaikka taudin sairastamisesta saatava immuniteettisuoja on suurempi ja pitkäkestoisempi kuin rokotteen antama suoja? Kun jopa pitkään kestävän covidin hoitoon ja parantamiseenkin on jo nähtävissä ratkaisuja.
Valinta hyvästä sokeuttaa.
Ihminen rakentaa elämänsä valinnoista omaa tarinaansa. Kun ihminen tekee valinnan hyvästä, hän asettuu tietenkin voimakkaasti valintansa taakse, koska ei tahdo tarinansa näyttävän huonolta muiden silmissä. Näin syntyy hiljakseen ajatusmalleja ja erilaisia tapoja nähdä maailmaa. Kun samoin ajattelevat yhdistyvät ajatuksineen toisiinsa syntyy joukkoajatus “hyvästä”. Jotkut niistä kasvavat ideologioiksi.
Kun ajatusmallit etääntyvät toisistaan tarpeeksi, vaatii toisesta mallista toiseen katsominen yhä enemmän ennakkoluulottomuutta. Tämä näkyy vaikkapa kannabiskysymyksessä. On ihmisiä, jotka ongelmitta käyttävät kannabista vuosikausia töissä käyden, sekä niitä, jotka eivät tiedä kannabiksesta mitään muuta kuin virallisen tarinan, ja myös niitä, jotka ovat kokeneet kannabiksen kanssa hyvin todellisia ongelmia.
Toisten ihmisryhmien ajatusmallien näyttäessä aivan liian erilaiselta verraten omaan, alkaa syntyä “pahan” ja “hyvän” akseleita. Anti ja Pro.
Uskon, että monissa maissa pakonomaisen — rokotetaan kaikki tiettyyn prosenttiin saakka, ja vasta sitten tämä paha uni loppuu — ajatuksen takana on juuri tämä kollektiivisen “hyvän” ajattelumallin tuoma ajatuslukko.
Tämä valintojen psykologia pätee yhteiskunnassamme myös heihin, joita pidämme asiantuntijoina, ja joilla on mielipiteensä tukena suuri instituutio ja sen virallistettu tieto. Ihmisiä hekin ovat, vaikka heillä on titteli ja asema, ja hekin erehtyvät.
Pelkäänpä, että mediainstituutiohin ja terveysvirastoihin on kokoontunut asiantuntevia mutta lopulta samanmielisiä ihmisiä, sillä instituutio itse luo oman “hyvän” ajatusmallinsa jota sen sisällä olevat hiljakseen ajautuvat seuraamaan. Ihmiset instituution sisällä tiedostamattaankin vartioivat omien ja toistensa ajatusten “oikeutta” ja “hyvyyttä”. Tämä tilanne estää instituutioissa työskenteleviä ihmisiä kiihkottomasti katsomasta “hyvän” narratiivin ulkopuolisia vaihtoehtoja, kuten nyt on käynyt ivermektiinin kanssa, josta syvemmin selvää ottaminen ei veisi asiantuntijalta ennakkoluulotonta parin päivän tutkimusta pidempää. “Hyvä” ajatusmalli estää myös ajattelemasta tarkemmin rokotuskysymystä toisen ihmisen kannalta yksilönä.
Etenkin mediaan tämän näyttää vaikuttavan. Mitä suurempaan, sen pahemmin. Jimmy Kimmel jatkoi “koomikon” esityksessään valheellista tarinaa siitä, että ivermektiini on vaarallinen hevosten lääke ja että ihmiset myrkyttyvät sen syönnistä. Jimmy Kimmel leimaa tiettyä ihmisryhmää typeräksi ja vitsailee heidän kuolemastaan. Hän dehumanisoi kanssaihmisiä televisiossa.
Mikä läikkyy yhdysvalloissa yli, liplattaa myöhemmin Suomessakin. Samankaltaisen puhetavan merkkejä alkaa huolestuttavasti näkyä ja kuulua Suomessakin niin uutisten kuin somekeskustelun sävyssä.
“Sinulla on todiste siitä, että olet puhdas” sanoo Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen rokotetodistuksesta. Kauppalehti, 7.8.2021
Ihmiset usein sanovat mitä sattuu, mutta olemmeko kuitenkin matkalla “hyvine” ajatusmalleinemme puhumaan puhtaista ja likaisista ihmisistä? Olemmeko joskus päättämässä, että ihminen, joka ei huolehtinut terveydestään “oikean” mallin mukaan ja sairastui, voidaan jättää ilman hoitoa, kuten Jimmy Kimmel vitsailee? Jätetäänkö joskus hoitamatta liikenneonnettomuuteen itsensä ajanut päihtynyt? Maksavaurion itselleen juomalla hankkineet? Runsaasti ylipainoiset? Entä hän, joka yksinkertaisuuttaan pelkää rokotetta jonkin todellisen väärän uskomuksen, kuten Gatesin mikrosirujen tähden? Entä kehitysvammainen joka saattaa vain pelätä ajatusta piikistä ja tuntemattomasta aineesta ihon alla?
Pohjois-Koreassa “hyvä” ajatusmalli on Juche-aate. Se on pitänyt Pohjois-Korean inhimillisen helvetin käynnissä jo sukupolvien ajan. Tuossa maassa sotilaita ei tarvita ihmisiä vartioimaan, he tekevät sen pelostaan aivan itse, vartioiden nälästä puolikuolleina toistensa “hyvää” ajatusmallia.
Tällainen vertailu on tietysti nyt kauaskantoista. Eihän sellaista meillä sivistyneissä maissa voisi olla, olemme sellaisesta vielä kaukana, vasta huumorin asteella, mutta matka näyttää olevan hyvällä alulla. Tuo hyvä alku jo tuntuu kiristävänä ja ilottomana ilmapiirinä. Medioiden otsikoita selaten suuressa osassa paistaa jo jonkinlainen syytös ja sormen osoittelu toista kohtaan. Kaduilla ilmeet ovat maskien takana kireitä, pelokkaita ja vihaisiakin. Onneksi ei kuitenkaan vielä kaikilla.
Koska meillä ihmisillä on eri näkemykset asioista, kuolemastakin, ei yhteistä “hyvää” käsitystä voi olla. Ei pidäkään olla. Jos olisi, jos kaikilla ihmisillä olisi sama käsitys kaikesta, voidaan katsoa Pohjois-Koreaan tai Aldous Huxleyn uljaaseen uuteen maailmaan. Me emme kaikki näe maailmaa samoin. Siksi yhteisen “hyvän” käsityksen jyrkkä noudattaminen synnyttää väistämättä vastustusta, syyttelyä, riitaa, vihaa ja häpeää, siis “pahaa”.
Inhimillisyytemme on rapautumassa, koska sallimme viralliseksi linjaksi vain yhden “hyvän” ajatuksen — koska pyrimme olemaan “hyviä” ihmisiä.
Osa II
Luonto, Alan Watts, Hyvä, ja Wu-wei.
Mutta voisiko oikeaa Hyvää olla? Sellaista hyvää jonka seuraaminen ei synnyttäisi pahaa?
Nyt ihmiskunta, huomattuaan mitä pahaa on luonnolle tehnyt pyrkiessään tekemään “hyvää” eli elintasoa itselleen, pyrkii hätäpäissään takaisin luontoon kuin äidin syliin.
Me metsäkylvemme ja ryntäämme kansallispuistoihin sotkien suurin joukoin sielläkin paikat. Jälleen pyrimme tekemään “hyvää” itsellemme.
Minäkin kuljen lähimetsässä yrittäessäni tyhjentää päätäni myrkystä, jota “hyvän” tuottama riita ja paha sinne kasaa. Kävellessä kuuntelen usein sankarini Alan Wattsin puheita. Minun mieleni ei olisi tuottanut monia sinne tulleita ajatuksia ilman sankariani Alan Wattsia, joka eli ennen syntymääni.
Alan Watts on myös auttanut minua oppimaan katsomaan oikeaa hyvän lähdettä, sen hyvän, joka ei tuota pahaa. Kyllä, sellaista todella on.
Sen oikean hyvän näkee, kun katsoo vaikkapa metsässä kaikkea sitä, mikä ei ole lähtöisin ihmisestä. Siis luontoa. Sitä on yritettävä katsoa ilman ironiaa ja tyhjin mielin, mitään nimeämättä.
Onko missään mitään häiritsevästi vinksallaan tai silmäänpistävästi väärin? Tuleeko selvää tunnetta, että juuri tuo lehti tuossa noin, on jotenkin häiritsevästi vinossa kuten taulu voi olla vinossa seinällä, tai että juuri noissa oksissa olisi jotain ylimääräistä tai sopimatonta, jotakin sellaista jota pitäisi muuttaa, josta voisi sanoa että tuossa on jokin virhe. Onko juuri tuo pilvi taivaalla jotenkin väärässä asennossa suhteessa toisiin?
Vaikka kaikki ruutuajan ja ihmisten riitely kohiseekin päässä, se kyllä onnistuu, sen kyllä huomaa mitä Alan Watts tarkoittaa. Jossain vaiheessa näkee, ettei luonnossa mikään ei ole väärin.
Luonnossa ei ole vikaa. Luonnossa ei näe hyvää eikä pahaa. Se vain on ja elää. Siellä ei ole päättäjää, ei pomoa. Luonto elää ja kuolee, tappaa ja syö toistaan, leikkii, tuntee, vihaa ja rakastaa, yhteisessä loputtomassa tanssissa, siellä kyllä tapellaan ja tapetaan, mutta ei koskaan riidellä hyvästä ja pahasta.
Siksi metsässä tulee se kumma rauha, jota olemme lähteneet pandemian aikana sieltä hakemaan. Metsässä ruutujen riitamaailma alkaa tuntua etäiseltä ja typerältä — lapselliselta.
Alan Wattsilta olen myös oppinut termin Wu-Wei — ei pakottaminen.
Wu-wei on sitä, ettei yritä väkisin, ei tee mitään pakottamalla, yhtään enempää kuin tilanne vaatii. Wu-wei on myös kykyä katsoa asiaa ilman ennalta hyvään tai pahaan osoittavia mielipiteitä. Näkemään tosiasiat niin kuin ne ovat.
Ehkäpä ongelmamme onkin, että me pyrimme takaisin paratiisiin pakottamalla toisiamme “hyvään”. Pyrimme jonkinlaiseen kiiltokuvaan puhtaista hyvistä ihmisistä, mutta luommekin samalla yhä enemmän pahaa. Ja tulemme hyvyydestämme sokeaksi, niin ettemme enää näe tosiseikkoja ja toisiamme ihmisinä.
Siksi pakotettu “hyvä” on niin vaarallista, paljon vaarallisempaa, kuin selkeä itsekäs, reilu ja inhimillinen paha.
Siispä hyvät ihmiset, ei olla hyviä ihmisiä.
Ollaan natseja, kommareita, rasisteja, femakoita, idiootteja, antivaxxeja ja provaxxeja, besserwissereitä, feikkejä instatyhjäpäitä, lattea litkiviä cityvihreitä hyvesignaloijia, mieheydestään epävarmoja ja mauttomia tatuointeja ottavia jurpopullistelijoita sekä naiseudestaan epävarmoja päänsä värjääjiä ja joka paikkansa lävistäjiä; ollaan oikeaa vastuullista työtä vältteleviä patalaiskoja kirjailijaoletettuviisastelijoita (juu, se olen minä); ollaan ahneita materialistisia mammonankerääjiä ja ollaan pää pilvissä sekä pilvessä leijuvia realielämästä mitään tajuamattomia ituhippejä, ollaan kusipäitä, joita me kaikki tiedetään olevamme, ja toivottavasti muistin loukata kaikkia lukijoita, ja anteeksi vaan jos juuri sinä jäit mainitsematta, en minäkään voi kaikkea muistaa.
Jopas helpotti, olla hetken paha ja haukkua toisia. Mutta jospa sitä tekisi vain kuin harrastuksena?
Tämän 13 minuuttisen tarinan kuuntelu Alan Wattsilta on hieman samanlainen haaste kuin luonnon katselu, se vaatii mielipiteiden ja ennakkoajatusten pois jättämistä.
Ei apina, vaan ihminen nimeltä Alan Watts
Muuten, Alan Watts oli viisas mies, mutta hän ei ollut hyvä ihminen. Hän kuoli vuonna 1973, 58 vuotiaana, alkoholismiin, ja hänen kerrotaan olleen varsin huono perheenisä.